Muzej drvorezbarstva

Mulićev muzej drvorezbarstva – postavka 3

  1. UGAONI VISEĆI ORMARIĆ

Inventarni broj: 1

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine[1]

Dimenzije: 100x84x75 cm,

[1] Ovo datovanje, kao i sva ostala su izvedena na osnovu podatka dobijenih od strane Sejfudina Vile.

 

Opis:

Dvokrilni ugaoni viseći ormarić je izrađen od orahovog drveta.

U gornjem dijelu završava valovitom krunom. Centralni prostor krune je ukrašen rozetom. Sa obje njene strane urezbarena je po jedna polurozeta. Donji rub krune je ukrašen lančanim motivom rombova. Lanac čini šest rombova sa obje strane centralne rozete.

Ormar zatvaraju dvokrilna vrata, jednako ukrašena. Dimenzije jednog krila su: 39×59 cm. Vanjski rub vrata je ukrašen dvorednim cik-cak linijama. Donje i gornje unutrašnje, udubljeno pravougaono polje vrata zatvara niz slijepih arkadica. Centralna površina je ukrašena rezbarenim segmentom kruga sa centralno upisanom rozetom, smještenom u kružni floralni oblik načinjen od sedam polurozeta. U uglovima pravougaonog udubljenog polja vrata, urezbarene su četvrtine rozeta.

U dnu vrata su metalne alkice za otvaranje. Vrata imaju vanjske, vidljive šarke.

SEĆIJA NA L

Inventarni broj: 2Tehnika: rezbarenje, lakiranje, tapaciranje

Godina izrade: oko 1956. godine
Dimenzije:duži dio sećije:dužina 205 cm
visina do sjedala 44 cm
visina sa naslonom 102 cm
visina krune 15 cm
širina 90cm
ugao sećije:dimenzija: 90×90 cm,visina sa naslonom 95 cm
– kraći dio sećije:dužina 103 cm
visina do sjedala 44 cm
visina sa naslonom 102 cm
visina krune 15 cm
širina 90cm

Opis:

Sećija je presvučena sirijskom svilom zlatne boje. Na naslonu sećije, u meterijelu su utkani floralni motivi.

Gornji rub naslona sećije je završen drvenom lajsnom na koju je pričvršćena kruna. Ugao sećije nije ukrašen krunom. Lajsna je ukrašena urezbarenom tzv. bosanskom šarom – lanac rozeta u kvadratnim poljima.

Kruna – u centralnom dijelu je smještena rozeta. Lijevo i desno od nje se niže lanac od deset polurozeta. Isti motiv se javlja i na kraćoj strani sećije, s tom razlikom da lanac gradi devet polurozeta.

 

 

ŠKRABIJA
Inventarni broj: 3

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine

Dimenzije: 93×82,5×29 cm,

Inventarni broj: 4

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine

Dimenzije: 93×82,5×29 cm,

 

Opis:

Škrabija je uzak ormarić namijenjen odlaganju knjiga i papira. Ploča je namijenjena pisanju. Poleđina, zatvoreni dio škrabije je uvijek okrenuta prema sećiji.

U izgledu škrabije se primijećuju dva funkcionalna dijela, donji otvoreni prostor i gornji koga čini ladica.

Pravougaona ploča škrabije je uokvirena nizom urezbarenih slijepih arkada. Potom, prema centralnom dijelu, pravougaoni oblik ploče škrabije prati niz polurozeta. Centralna površina je ispunjena sitnim floralnim i geometrijskim ornamentima. Taj niz je na tri mjesta prekinut trima rozetama.

Poleđina škrabije je ukrašena na mjestu koga zauzima ladica i isti način kao i ploča, izuzev niza polurozeta koji je izostavljen.

Lice ladice je ukrašeno sitnim cik-cak linijama, te floralnim i geometrijskim motivima. U centru je rozeta u koju je umetnuta metalna alkica za otvaranje.

Ispod ladice je lučno završen otvoreni dio škrabije. Gornji uglovi oko luka su ukrašeni četvrtinom rozete.

Prednja strana škrabije – prostor ladice je ukrašen na istom mjestu i istim motivom kao i poleđina škrabije.

Otvoreni dio grade tri lučno završena podioka u čijim gornjim uglovima su smještene po dvije četvrtine rozeta.

Izrađena je od orahovog drveta.

STOL
Inventarni broj: 5

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine

Dimenzije: 137x52x68 cm, 

Opis:

Stol na četiri noge.

Noge su ispod ploče stola povezane horizontalnom ukrutom valovitog završetka. Centralni motiv na ukruti čini rozeta od koje se desno i lijevo pruža lanac od 11 polurozeta. Lanac polurozeta prati valovitu vanjsku liniju ukrute. Uži dio ukrute je jednako ukrašen kao i duži. Razlika je u tome što od centralne rozete na obje strane teče valoviti niz od četiri polurozete.

Ploča stola ima zaobljene umetnute ugaone elemente. Vanjsku ivicu čini vijenac izrađen od polurozeta. Centralno polje ploče stola je ukrašeno tehnikom intarzije – umetanja različitih vrsta drveta. Pojedina polja su ukrašena rozetom.

Izrađen je od orahovog drveta.

PEŠKUN
Inventarni broj: 6

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine

Dimenzije: 15,5×14,5×16,5 cm,

 

Opis:

Šestougaoni peškun. Ploča je ukrašena motivom centralne rozete iz koje se razvija kružnica polurozeta. Ovaj motiv je smješten u kružnicu izgrađenu od niza slijepih arkadica. Iste arkade prate stranice peškuna.

Peškun je postavljen na šest nogu. Prostor između njih je ukrašen rezbarenim poljima – polurozete i geometrijske forme. Polja se spuštaju gotovo do polovine visine peškuna odakle počinju lukovi.

Izrađen je od orahovog drveta.

STOL

Inventarni broj: 8

Tehnika: rezbarenje, lakiranje

Godina izrade: oko 1956. godine

Dimenzije: 122,5×48,5×62,5 cm,

 

 

 

 

Opis:

Ploča stola je oslonjena na dvanaest nogu koje imaju formu paravana. Lice svake noge je plošno izlomljeno i ukrašeno vertikalnim dvostrukim nizom rozeta. Između nogu stola je drvena ispuna podijeljena horizontalnim nizom rozeta na dva polja. Gornje, puno polje je ukrašeno floralnim motivom koga gradi centralna rozeta i dvije polurozete sa njenih strana. Donje polje je ukrašeno urezbarenim trouglastim motivom.

Ploča stola je bogato ukrašena floralnim i geometrijskim oblicima. Među njima se ističu dva osmougaona polja ukrašena brojnim rozetama. Polja su međusobno spojena pravougaonim centralnim poljima sa natpisom u sredini.

Natpis glasi:

MULIĆEV REKORD

KONJIC OSN.1929.

Lijevo i desno od ovog polja su urezbarene po dvije polurozete. Ovim motivom se zatvara središnje polje ploče stola.

Rubno polje ploče stola je ukrašeno motivima rozeta, polurozeta i četvrtina rozeta. Ti oblici su smješteni u geometrijska polja različitih oblika.

Stol je izrađen od orahovog drveta.

STAKLENI STOL
Inventarni broj: 9

Tehnika: rezbarenje, lakiranje
Godina izrade: oko 1956. godine
Dimenzije: 72 cm,

Opis:

Stakleni prsten koji je ujedno ploča stola, oslonjen je na rezbareni drveni osmougaoni stub. Plohe stuba su ukrašene sa po tri vertikalna niza rozeta. Centralni dio stuba ima formu čašice tulipana i ukrašen je trouglastim poljima. U dnu svakog polja je smještena polurozeta.

Baza stuba je osmougaona. Svaka druga ploha baze je ukrašena sa po dvije urezbarene rozete. U plohama između njih su uglavljene četiri blago povijene noge. One su u gornjem dijelu ukrašene polurozetom.

Stol je izrađen od orahovog drveta.